De basis van de osteopathie ligt bij Andrew Taylor Still. Hij is ’the father of our philosophy’. Still zag in 1874 dat de volgende 3 fenomenen een relatie hebben en elkaar beïnvloeden:

1. ‘Vorm‘ (de anatomie) en ‘functie‘ (het gedrag) van het lichaam zijn verbonden.
2. Het lichaam heeft een uitmuntend zelfregulerend mechanisme. Dat wil zeggen dat het fenomenaal goed in staat is zichzelf te reguleren, ondanks alle prikkels van buiten (voeding, werk, sport, ongelukken enzovoort).
3. Het lichaam is een ‘eenheid‘ van Body, Mind en Spirit.

1. Vorm en functie

Voorbeeld: als het vuilnis jarenlang niet is opgehaald en de vuilniswagens eindelijk weer langskomen, dan zullen ze ook even werk hebben om alle vuilnis op te ruimen.
Het is een goed teken wanneer u moe bent na de behandeling, er wordt hard gewerkt. Het is daarom verstandig om na een behandeling even rustig aan te doen. Drink lauwwarm water en rust uit. Ga bijvoorbeeld niet sporten, zo maakt u meer afvalstoffen. Het wordt dan te vol en u krijgt meer klachten.

2. Zelfregulerend mechanisme

Wanneer alle wegen in het lichaam vrij zijn, dan gaat de rest vanzelf. Zo kijken we bij een stremming niet alleen naar ‘de ring van Amsterdam’ in het lichaam (orgaan), maar ook naar alle andere wegen; ‘de ring van Rotterdam’ (ander orgaan), de wegen richting België (verbinding tussen orgaansystemen), het waterverkeer (fluïda), het postverkeer (hormonen), telefoonverkeer (zenuwstelsel) of een omgevallen boom midden op de Herengracht (wervelblokkade).
We kijken het hele lichaam na en maken alles vrij. De echte behandeling begint eigenlijk pas wanneer u naar huis gaat!

3. Eenheid van body, mind en spirit

Daar waar een probleem zit, kunnen klachten ontstaan. Maar vaak spelen klachten op een heel andere plek op (op de ‘uitvalswegen’). Een osteopaat spoort dit op en behandelt de specifieke gebieden tot ze soepel zijn en makkelijker doorstromen. Je wordt fitter, soepeler, energieker en blijer. Dit noemen we holisme: de invloed van het lichaam op de geest. Andersom heeft de geest ook invloed op het lichaam. Wanneer lichamelijke problemen veroorzaakt worden door een geestelijke blokkade, is psychotherapie of psychologie de meest logische oplossing.

Esther Verstraten: ‘Deze 3 fenomenen beïnvloeden elkaar voortdurend. Wanneer alles weer stroomt, verandert het gedrag mee. Kinderen en baby’s halen hun groeiachterstanden in, lachen en kletsen erop los. Volwassenen zitten beter in hun vel en zijn fitter en actiever. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar preventieve behandelingen, 2 à 3 keer per jaar. Net als bijvoorbeeld de tandartscontrole: ter voorkoming van klachten.’

DOWNLOAD INTAKE FORMULIER
Als u door ons behandeld wilt worden, dan gaan we een ‘behandelingsovereenkomst’ met elkaar aan. Wij hebben dan ook uw persoonsgegevens nodig. Zou u het intake formulier voor ons willen invullen?

Voor meer informatie zie de privacyverklaring.
Dit geldt ook bij kinderen (akkoord van beide ouders) en het inwendig behandelen.

Dank u wel voor uw tijd en moeite

Het NRO beschermt en waarborgt de kwaliteit van de osteopatische zorg, geeft algemene informatie en is het aanspreekpunt bij klachten.
Het NVO zet zich in voor wetenschappelijke erkenning van ons vak en behartigt de belangen van osteopaten.