Een osteopaat ziet het lichaam als een uitdagende puzzel. Al zoekend en voelend speurt de osteopaat naar blokkades en stremmingen in het lichaam. Door precies dát te behandelen wat vastzit, komt er ruimte en kan het lichaam voeding en afvalstoffen beter aan- en afvoeren. Wanneer blokkades weg zijn en de bloedcirculatie beter zijn werk kan doen, verdwijnen klachten.

Osteopathie zoekt naar de oorsprong

Esther Verstraten: ‘Wanneer iemand mij vraagt wat een osteopaat doet, vertel ik dat ik het lichaam help zélf weer goed te functioneren. Ik onderzoek het héle lichaam en alle beweeglijke of juist niet-beweeglijke lichaamsstructuren. Waar het vastloopt, mist er iets in de dynamiek en onderlinge relaties van gewrichten, organen en andere weefsels. Daar ga ik mee aan de slag. Soms is dat niet daar waar iemand direct problemen ervaart; de oorsprong van een probleem kan heel ergens anders liggen.’

Voorbeelden klachten

  • Iemand komt bij de osteopaat met nekklachten, oorsuizen en slaapproblemen. Na onderzoek blijkt dat dit veroorzaakt wordt door een blokkade in de buik en dat de nek dit heeft geprobeerd te compenseren. Deze primaire disfunctie leidt uiteindelijk tot de klachten.
  • Een man is al talloze keren bij de fysiotherapeut geweest met rugklachten. Na een bezoek aan de osteopaat blijkt de oorsprong van zijn klachten echter niet te liggen in de rug zelf, maar in het niet-soepel bewegen van de organen.
  • Een baby krijgt het etiket ‘huilbaby’, maar heeft eigenlijk last van druk op de schedel na een heftige bevalling. Baby-osteopathie kan een wereld van verschil betekenen.

Dichte Coentunnel

Wat osteopathie is, is goed te vergelijken met het herstellen van een stremming in de Coentunnel. Doordat de tunnel dicht zit, ontstaan er problemen op de uitvalswegen. De oplossing is niet je te richten op de problemen op de uitvalswegen (de gevolgen van de stremming), maar op de oorzaak van die problemen: de stremming in de Coentunnel.

Oorsprong van osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze gebaseerd op de visie van Andrew Taylor Still, ’the father of our philosophy’. U en het zelfherstellende vermogen van uw lichaam staan centraal. Is er een andere mogelijke oorzaak voor uw klachten, dan bespreken we dit en zoeken we naar een passende oplossing. Regulier óf alternatief. Bij ernstige levensbedreigende pathologie adviseren wij u altijd contact op te nemen met uw huisarts of specialist.

Osteopathie kan ook voor úw klachten de oplossing zijn. Lees meer over welke klachten een osteopaat kan oplossen of neem direct contact op.

DOWNLOAD INTAKE FORMULIER
Als u door ons behandeld wilt worden, dan gaan we een ‘behandelingsovereenkomst’ met elkaar aan. Wij hebben dan ook uw persoonsgegevens nodig. Zou u het intake formulier voor ons willen invullen?

Voor meer informatie zie de privacyverklaring.
Dit geldt ook bij kinderen (akkoord van beide ouders) en het inwendig behandelen.

Dank u wel voor uw tijd en moeite

Het NRO beschermt en waarborgt de kwaliteit van de osteopatische zorg, geeft algemene informatie en is het aanspreekpunt bij klachten.
Het NVO zet zich in voor wetenschappelijke erkenning van ons vak en behartigt de belangen van osteopaten.