Osteopathie

Wat is nou precies osteopathie?

Bij klachten waarbij wordt gezegd 'je moet er maar mee moet leren leven' zit je bij een osteopaat op de juiste plek. Als osteopaat check ik je lichaam op blokkades en kijk ik wat er nodig is en in welke volgorde. Op het moment dat blokkades weg zijn, kan de bloedcirculatie zijn werk weer optimaal doen en gaan de klachten weg.

Een voorbeeld. Patient komt met neklachten, oorsuizen en slaapproblemen. Het kan zijn dat dit veroorzaakt worden door een blokkade in de buik en de nek dit heeft geprobeerd te compenseren. Deze primaire disfunktie leidt uiteindelijk tot de klachten.

 

Een osteopaat 'doorzoekt' en 'doorvoelt'  het lichaam met zijn handen. De patient staat centraal en de osteopaat stelt een osteopatische diagnose door een neutrale observatie van de beweeglijke of juist niet beweeglijke lichaamsstructuren. Door precies dat te behandelen wat vastzit komt er ruimte in het geheel en kan het lichaam voeding en afvalstoffen beter aan- en afvoeren. Op het moment dat blokkades weg zijn en de bloedcirculatie beter zijn werk kan doen, verdwijnen klachten is onze ervaring. 

Zie dit alsof er een file staat op de ring voor de Coentunnel, via de wegen eromheen kunnen we nog wel gemakkelijk weliswaar met een omweg naar het centrum Amsterdam rijden, maar dat is nog altijd sneller dan via de Coentunnel die geblokkeerd is. Dit betekent alleen dat die wegen overbelast zullen worden met extra verkeer en uitlaatgassen. Als de belasting op die uitvalswegen zo hoog wordt dat het vrachtverkeer door woonwijken heen zal moeten, onstaat er vroeg of laat verzet uit die regio: de klachten.

 

The father of the philosophy

De basis van de osteopathie komt bij Andrew Taylor Still vandaan. Hij is 'the father of the philosophy'. Still zag in 1874 dat de volgende drie fenomenen een bijzondere relatie hebben

  1. 'VORM' (de anatomie) en 'FUNCTIE' (het gedrag) van het lichaam zijn verbonden
  2. het lichaam is fenomenaal goed om zichzelf te reguleren ondanks alle prikkels van buiten (voeding, werk, sport, ongelukken etc.) dit noemen wij het zelfregulerend mechanisme
  3. het lichaam is een 'EENHEID'  van Body, Mind en Spirit
  4. deze drie fenomenen beinvloeden elkaar.. is zijn conclusie en Filosofie

 

Vorm en functie

Als het vuilnis al jaren niet is opgehaald van de Herengracht en de vuilniswagens erweer langs kunnen, dan zullen ze ook even werk hebben om dit weer op te ruimen door al het verkeer en dagelijkse drukte heen. Doe het dus na de behandeling even rustig aan. Ga niet sporten bijvoorbeeld, zo maak je meer afvalstoffen en wordt het te vol en krijg je meer klachten.

 Als je moe bent na de behandeling dan is dat een goed teken, er wordt hard gewerkt. Drink lauw warm water en rust uit.

Zelfregulerend mechanisme

Wij gaan ervan uit dat als de wegen vrij zijn de rest vanzelf gaat, dit noemen wij het zelfregulerende mechanisme van het lichaam. Zo kijken we ook naar de ring van Rotterdam, de wegen richting Belgie, het waterverkeer, het postverkeer, telefoonverkeer of een omgevallen boom midden op de Herengracht. We kijken alles na en trachten alles open te zetten.

De echte behandeling begint pas wanneer je naar huis gaat

 

Eenheid van Body, Mind en Spirit

Klachten ontstaan dus juist vaak waar het eigenlijke probleem zich niet bevindt. Een osteopaat spoort dit op en behandelt die gebieden tot ze zachter zijn en met meer gemak kunnen doorstromen. Als je je vervolgens fitter voelt en meer energie hebt om te sporten want je wilt zo graag wat afvallen maar hebt er de puf niet voor, dan wordt je blijer. Dit noemen we holisme: we kijken naar het geheel. 

 

Conclusie en filosofie

Alles heeft invloed op elkaar. Wat ik in mijn praktijk zie:  als alles weer stroomt het gedrag vanzelf mee veranderd, kinderen en babies halen hun achterstanden in, lachen vaker, kletsen erop los en volwassenen zitten beter in hun vel, klachten verdwijnen langzaamaan en ze zijn niet meer zo vermoeid, deze drie fenomenen beinvloeden elkaar.. 

Er zijn natuurlijk beperkingen in de osteopathie. Het kan zijn dat iemand ernstig ziek is en hier kan ik helaas niets meer aan veranderen. Ik ben daarom ook voor preventieve behandeling (2-3 keer per jaar).